Pod autobusovým nádražím v Mohelnici archeologové objevili dřevěný žlab na vodu a nezasypanou studnu

26. březen 2018

Zbytky městské brány, umělé vodní koryto nebo nezasypanou studnu, to všechno postupně odkrývají archeologové pod autobusovým nádražím v Mohelnici. V posledních dnech je zaměstnává právě nález umělého vodního koryta, které vedlo do jednoho z někdejších domků za hradbami. Kde se tam vzalo a k čemu sloužilo, na to zatím ani historici neznají přesnou odpověď.

Archeolog Peter Kováčik mě vede na staveniště, jsme zhruba dva metry pod původním povrchem. V jedné části pracuje bagr a odstraňuje nánosy zeminy, na druhé straně je skupinka lidí v helmách s krumpáči. „Vidíte, jak je to vymezeno zbytkem toho dřevěného žlabu. Tady na této straně protékal zřejmě nějaký vodní tok, svedený, umělý, protože všechno, co vidíme, máme prosáklé,“ popisuje Kováčik.

Koryto se táhne v délce několika metrů a podle archeologa sloužil nejspíš k nějaké řemeslné výrobě. „Domníváme se, že to mohli být koželuzi nebo něco takového, co potřebovalo vodu, ale zároveň to bylo vymezeno za vlastní město. Zatím je to ale jen hypotéza,“ dodává. Kromě kanálu tu našli také například 15 metrů hlubokou nezasypanou studnu.

Archeologové prozkoumávají podloží autobusového nádraží v Mohelnici

Práce archeologů tady pomalu končí. Po nich nastoupí dělníci a pustí se do oprav nádraží. „Budou tam garážová stání a nahoře bude nový terminál pro autobusovou dopravu. Bude zbudováno i zázemí pro řidiče, kde budou moct čekat mezi svými spoji. Pak tam budou samozřejmě nějaké stojany na kola,“ upřesnil stavbyvedoucí Jan Mikeska.

Cestující v Mohelnici musí teď využívat provizorní nádraží u nedalekého supermarketu. Kvůli dopravním omezením dohlíží na bezpečnost provozu policisté, především během ranní a odpolední špičky. Stavební práce by podle Mikesky měly být hotové do konce srpna.

autor: sol
Spustit audio