Podvodníci jsou stále důmyslnější. Vymýšlejí na lidi nové a nové pasti, varují policejní preventisté

10. září 2024

„Prokoukl to! A ty?“ Tak se jmenuje osvětová kampaň, jejímž prostřednictvím se policie snaží informovat veřejnost o aktuálních nástrahách a podvodných praktikách, s nimiž se můžeme setkat při komunikaci v online prostředí. A že podvodníci jsou stále důmyslnější, potvrdily Jiřina Vybíhalová a Zuzana Slabá z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Mezi lety 2022 a 2023 policisté v Olomouckém kraji zaznamenali obrovský bezmála stoprocentní meziroční nárůst kybernetické kriminality. Proto se policejní preventisté snažili najít co nejjednodušší a nejefektivnější cestu, jak lidi varovat, jak jim pomoci ochránit jejich úspory. Kyberkriminalita, nebo chcete-li nekalé praktiky podvodníků, se dotýkají všech věkových skupin lidí, zdaleka ne tedy jen seniorů, jak je ještě mnohdy mylně veřejností vnímáno.

Řada podvodných praktik již staví na prvcích umělé inteligence. Typicky jde třeba o podvody spojené s investicemi. Je třeba však říci, že umělá inteligence s sebou nese celou řadu výhod, v mnoha oblastech může lidem usnadnit život, významně pomáhá například ve zdravotnictví. Bohužel z ní dokáží „těžit“ i podvodníci.

Z pohledu preventistů je v tuto chvíli nejdůležitější vysvětlit lidem, že už není možné bezmezně důvěřovat všemu, co na vlastní oči vidíme a slyšíme, že je dnes opravdu velmi jednoduché v poměrně krátkém čase vytvořit fotku či video se smyšleným či upraveným obsahem.

Je proto důležité používat zdravý selský rozum, kritické myšlení a hlavně ověřovat informace v souvislostech. Je velmi snadné napodobit něčí hlas. Na to všechno je potřeba myslet. Šmejdi takto zneužívají známé osobnosti veřejného a politického života, k nimž lidé mívají důvěru. V deepfake videích promlouvá například politik Andrej Babiš, moderátor Leoš Mareš nebo prezident Petr Pavel.

Jiřina Vybíhalová a Zuzana Slabá z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje

Proto policejní preventisté v Olomouckém kraji nastartovali informační osvětovou kampaň s názvem „Prokoukl to! A ty?“, jejímž prostřednictvím se snažíme informovat veřejnost v kraji o aktuálních nástrahách a podvodných praktikách, s nimiž se mohou lidé setkat při komunikaci v online prostředí.

Poslechněte si více v Dobré radě.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související