Pohnuté osudy olomouckého četnictva

13. květen 2018

Objasňovali zločiny, zadržovali pachatele, pátrali po odcizených věcech. Československé četníky máme spojeny především s meziválečným obdobím první republiky.

Četnictvo vzniklo v roce 1850 jako reakce na revoluční rok 1848. V Olomouci nastoupil František Josef I. na trůn a revoluční události hrozily rozpadem monarchie. Začal vznikat sbor, který měl dávat pozor a udržovat pořádek na území celé monarchie.

„Četnictvo nejdříve vzniklo v podobě četnických pluků pod velením armády. Vznikaly stanice, kde byli jízdní četníci. Můžeme si je představit jako vojáky, kteří měli jinou uniformu a jezdili na koních a dohlíželi na pořádek. Už od toho roku 1850 se snažilo četnictvo profilovat jako pomocník obyvatelstva. Existují z té doby obrázky, kde četníci zachraňují lidi z požáru nebo z vody při povodních. I když byli součástí armády, tak se četníci posunovali ke službě bezpečnostní,“ říká badatel Jiří Vaněček, který se historii četnictva věnuje a který také vydal knihu Četnictvo na Olomoucku v létech 1918 – 1945.

Projděte si spolu s námi místa, kde sídlily četnické útvary v Olomouci, a připomeňte si osudy četníků.

autor: pese
Spustit audio