Pojištění jako vyhozené peníze, nebo se vyplatí? A jak jej správně nastavit? Radil nezávislý finanční poradce

21. květen 2024

Existují nejrůznější typy pojištění. A řada lidí je vůbec neřeší a říká si, že jsou to vyhozené peníze. Podle nezávislého finančního poradce Tomáše Dobrého je ale vše o tom, abychom měli pojištění opravdu dobře nastaveno ke svým potřebám a možnostem.

A k tomu je na prvním místě důležitá otevřená a pravdivá komunikace a znalost své finanční situace a svých potřeb.

Například životní pojištění vás finančně chrání v případě, kdy přijdete o pravidelný příjem. Může jít o úraz, nemoc, dlouhodobé ošetřování nebo také smrt. Je ale nutné mít životní pojištění dobře nastavené. I podle toho se pak určí výše pojistného, které budete platit.

Nejčastěji si životní pojištění sjednává živitel rodiny, který chrání sebe, ale také svou rodinu v případě výpadku příjmu. Do pojištění lze zahrnout i děti nebo další rodinné příslušníky. Sjednání se doporučuje co nejdříve – se zvyšujícím se věkem se zvyšuje také zdravotní rizika, a to často vede k vyšším částkám za pojistné.

Podle Tomáše Dobrého je potřeba také říct, že životní pojištění nesmíme brát jako spoření. Pojištění slouží v případech nenadálých událostí a má finančně chránit vás a vaši rodinu. Životní pojištění je nejvýhodnější v případě sjednání na dlouhou dobu.

  • Co je dobré vědět při pojišťování domácnosti, nebo auta?
  • Proč je důležité vědět, jak nahlásit lékaři úraz, aby vše bylo v naší zdravotní dokumentaci správně zapsáno a my mohli úspěšně žádat o vyplacení úrazového pojištění?
  • Na co je důležité se pojistit, jak si nastavit pojištěné aby bylo výhodné právě pro vás?

Poslechněte si Dobrou radu s Tomášem Dobrým.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů každé úterý od 10:04.

Spustit audio

Související