Pokutu za nelegální odběr podzemní vody v Tršicích zaplatí bývalý správce vodovodu, rozhodl soud

9. říjen 2018

Sankci ve výši přes 1,7 milionu korun za neoprávněný odběr podzemních vod Tršicím udělila Česká inspekce životního prostředí. Vedení Tršic z chybějícího povolení viní bývalého správce obecního vodovodu. Olomoucký okresní soud žalobě vyhověl.

„Problém spočívá v tom, že včas nepožádali o prodloužení stávajícího povolení, které měli,“ vysvětlil už dříve Českému rozhlasu ředitel olomoucké Inspekce životního prostředí Radek Pallós. Povolení k odběru podzemní vody Tršicím vypršelo v březnu 2015. Více než rok ji tak obec čerpala nelegálně. Inspektoři za to vesnici vyměřili pokutu 1,75 milionu korun.

„My jsme to dělali skutečně podle nejnižší sazby, kdy jsme zohlednili to, že dodávali převážně vodu obyvatelstvu, nikoliv pro komerční účely. Česká inspekce v tom případě pouze zlehka spočítala ten nepovolený odběr a vynásobila to příslušnou částkou,“ dodal Pallós.

Obec z pochybení viní vodohospodářskou společnost, která dříve tršický vodovod spravovala. Firma chybu odmítá. Celý spor proto skončil u soudu. Ten žalobě Tršic vyhověl. Podle předsedkyně senátu Evy Mačákové měl bývalý správce obec upozornit, že je potřeba požádat o prodloužení stávajícího povolení.

„Pokud si tedy obec zvolila odpovědného zástupce, který měl za ni tu vodohospodářskou činnost do určitého období podle smlouvy vykonávat, tak samozřejmě spoléhala na to, že budou plněny podmínky, které jsou uvedeny v mandátní smlouvě,“ řekla soudkyně při zdůvodnění rozsudku.

Právní zástupkyně firmy a jednatel Josef Špalt Českému rozhlasu řekli, že proti rozhodnutí zvažují odvolání. Nezávislá starostka Leona Stejskalová verdikt komentovat odmítla.

autor: mot
Spustit audio