Policejní pes Umpalumpa je desetibojař. Zvládnout musí mnoho disciplín. Vede si skvěle, chválí ho jeho majitel Tomáš Ministr

Německý ovčák vzbuzuje respekt, je velký a černý, ve výborné kondici. Jeho majitel Tomáš Ministr mu říká Umpík, ve službě jsou spolu šest let. „Je to hračička, pohodář, kterého baví práce,“ říká.

Němečtí a belgičtí ovčáci jsou nejběžnější policejní psi. Procházejí buď klasickým výcvikem, nebo specializovaným, zaměřeným na drogy, výbušniny, plošné vyhledávání apod.

Podívejte se, jak se moderátorka Dita Vojnarová s psem Umpalumpou přetahovala o míček 

V začátku výcviku psa hraje důležitou roli socializace. Tomáš Ministr s sebou brával Umpalumpu ve štěněcím věku do práce, jezdil s ním dopravními prostředky, vyhledával místa s větším množstvím lidí.

Policejní pes Umpalumpa

„Taky jsme letěli vrtulníkem s jesenickou Horskou službou,“ vzpomíná.

Práci u psovodů chtěl Tomáš Ministr dělat vždycky. U vloupání, při pátracích akcích, narušení veřejného pořádku, na fotbalových a hokejových utkáních, tam všude ho s černým ovčákem potkáte.

„Nejsme tam ale sami, je to týmová práce,“ upozorňuje zkušený kynolog, který se výcviku psů věnuje i v Kynologickém klubu v Brodku u Přerova.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio