Popadané domy, dobytek v centru města. Za povodní v roce 1997 se ohlížela vedoucí litovelského muzea

12. červenec 2022 13:15

Jediné místo, kam voda nedosáhla, bylo náměstí. Jinak byla úplně všude. Tak vzpomíná na povodně v roce 1997 vedoucí muzea v Litovli Zdeňka Frištenská. S odstraňováním následků velké vody má osobní zkušenost. Záplavy se totiž nevyhnuly ani jejímu domu.

Čtěte také

„Ta voda se dostala skutečně úplně všude,“ říká vedoucí litovelského muzea Zdeňka Frištenská.

Přímo v muzeu má před sebou staré fotky, na kterých je zaznamenaná povodeň. „Na fotkách vidíme zatopené ulice, domy, sklepy. Vidíme tady i ulici Sušilovu, kde bylo hodně domů stavěných ještě z vepřovic. A jak ty vepřovice vodu natáhly, tak ty domy popadaly celé. Byla to pro ty lidi katastrofa,“ vzpomíná Frištenská.

Čtěte také

Fotografie z různých ulic v Litovli dokládají plovoucí nábytek a řeku nerozeznatelnou od silnic. Voda se tehdy dostala v podstatě všude, do všech ulic.

„Jediné místo, které bylo v Litovli bez vody, je historické centrum. Naši předkové tak asi věděli, kde mají dát centrum města. A dokonce město bylo tak nakloněné těm lidem, že lidé, kteří mohli, když ještě mohli, takto tam mohli dát svůj dobytek. Byla tam taková ohrada,“ zmiňuje vedoucí litovelského muzea.

„Jediné místo, které bylo v Litovli bez vody, je historické centrum.“ 
Vedoucí litovelského muzea Zdeňka Frištenská

A povodeň poničila také dům Frištenských. I čtvrt století po ní je pořád znatelné, kam až voda sahala. Více zjistíte, když si pustíte kompletní reportáž Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio

Související