Pracovna: Při přípravě výstavy s kreslířkou, sochařkou a multimediální umělkyní Filomenou Boreckou

26. březen 2024

Filomena Borecká (1977) je česká kreslířka, sochařka a multimediální umělkyně žijící od roku 1998 převážně v Paříži. Původně studovala hořickou sochařskou školu, poté byla krátce na pražské AVU a později ji přijali na École nationale supérieure des beaux-arts v Paříži. Jejími profesory byli Joel Fischer, Guiseppe Penone, Erik Dietman i Richard Deacon. Absolvovala též prestižní roční stáž Master Fine Arts Program na Hunter College v New Yorku a další stáže a programy.

Jejím ústředním tématem je lidský dech, se kterým pracuje ve svém výtvarném vyjádření. S vlastním dechem pracuje, když kreslí, ale také si nahrává dech jiných lidí a vytváří instalace a objekty jako je Banka dechu – Phrenos (2011). Zvukový objekt, do kterého návštěvníci mohou vstoupit, je udělaný z recyklovaného plátna létajícího balónu. V něm uslyšíte nahrané dechy různých lidí – od dítěte po staršího muže. Autorka tím poukazuje na vzájemnou propojenost nás všech právě skrze dýchání. Tento objekt vystavovaný různě po světě můžete vidět do 8. září také v Národní galerii Praha.

Filomena Borecká při přípravě výstavy Dech tichých myšlenek ve Veletržním paláci

Více se o práci Filomeny Borecké, ale také o tom, kde je pro ni „doma“ se dozvíte z celého rozhovoru, který probíhal přímo ve Veletržním paláci, kde ji reportérka Zuzana Filípková zachytila přímo při práci na velkoformátové abstraktní malbě na zeď galerie.

autor: zuf
Spustit audio

Související