Přejídání, hladovění, nedostatek spánku či jeho nadbytek. Migréna nemá ráda extrémy, upozorňuje neuroložka

14. prosinec 2023

Spouštěčem migrény  tak může být jak nedostatek spánku, tak jeho nadbytek, hladovění nebo přejídání, cestování, kdy se naruší stereotyp, na který jsme zvyklí. „Objevit se proto může klidně i o víkendu,“ uvádí olomoucká lékařka Andrea Bártková.

Bolestí hlavy existuje mnoho typů. Základní dělení je na primární, u kterých je neznámá příčina, a sekundární, které jsou spojené s nějakými závažnými onemocněními, případně se objeví po víkendovém veselí. „Vždy musíme nejprve vyloučit právě tu sekundární příčinu,“ upozorňuje Bártková.

U diagnostiky je naprosto stěžejní rozhovor s pacientem. „Zajímá nás, jaká je bolest hlavy, kde je lokalizovaná, jaký je její charakter a jestli ji doprovázejí nějaké příznaky. Taky to, jestli má pacient nějaké chutě, jestli mu vadí světlo, hluk, jaké léky užil a s jakým efektem,“ říká doktorka Bártková, která působí také v Centru pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy v olomoucké městské části Lazce.

Klienti si vedou deníky svých bolestí hlavy, kam si zapisují, kdy měli záchvat, jak dlouho trval a jakou medikací užili na léčbu akutních obtíží.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio