Přemýšlíte o dovolené? Dobře si ji naplánujte

20. květen 2015

Letní dovolená by měla být časem odpočinku a zábavy. Pro mnohé z nás je to světlý bod, na který se těšíme už půl roku předem. Někteří z nás pečlivě plánují a pobyty u cestovních kanceláří platí v předstihu, jiní zbožně čekají na takzvané last minute.

Nejdůležitějším krokem podle odborníků pracujících v cestovním ruchu je správný výběr dovolené. Nejprve si ujasněte, kolik peněz můžete do dovolené investovat a na jak dlouho můžete vyrazit, aby návrat zpět do běžného života nebyl zbytečně dramatický.

Poctivě si přiznejte, zda vám odpočinek a zábavu skutečně přinese dovolená s celou rodinou, nebo jen s partnerem. Pokud máte děti a berete sebou babičku a dědečka, nepočítejte automaticky s tím, že budou hlídat děti a vy si budete užívat.

Dovolená nemá být úkolem na seznamu

Kritérií výběru je více, od vyhovující destinace, přes volbu správného dopravního prostředku až po volbu, zda si zaplatit úplně všechny dostupné služby či něco řešit na vlastní pěst.

„Pro nákup zájezdů pro ty, kteří si chtějí vybírat v klidu je toto jarní období pořád ještě zajímavé. Cestovní kanceláře teď nabízejí stále dost akcí, například pobyty pro rodiny, u kterých je pobyt dětí zdarma. Last minute se vyplatí spíše partnerům, kteří chtějí cestovat bez dětí a jsou schopni se vyrovnat s větší tlačenicí, větším stresem při rychlém výběru zájezdů. Také musím upozornit, že poslední dva roky se ukazuje, že finančně vycházejí pobyty last minute méně výhodněji, než nákup dovolené s čtyřměsíčním předstihem,“ říká vedoucí olomoucké cestovní kanceláře Marcela Bočková.

Ona i další odborníci se každopádně shodují na tom, že dovolená nemá být úkolem na seznamu. Jde přece o to, dostat z každodenního rytmu a ne se uštvat v honbě za zážitky. Není důležité stihnout úplně všechno, ale užívat si. Další aktuální informace a rady pro plánování letošní dovolené získáte při poslechu Dobré rady.

autor: pis
Spustit audio