Přerovští vozíčkáři si stěžují na stav cest a chodníků. Jet do města je o zdraví, říkají

27. březen 2018

Pro někoho maličkost, pro jiného nepřekonatelný problém. Řeč je o cestách v Přerově, které jsou po zimě plné děr a výmolů. Pro vozíčkáře představují nebezpečnou překážku. Město slibuje nápravu.

Kateřina Čepová je energická žena na vozíku. „Jsem nemocná 33 let, mám myopatii, a z toho 17 let jsem na vozíku,“ říká. Je předsedkyní pobočného spolku Vozíčkáři Přerov při sdružení zdravotně postižených Alfa handicap.

Setkali jsme se na jednom z největších sídlišť v Přerově, na Trávníku. Přijíždíme po rozbité cyklostezce. Kateřina kličkuje mezi výmoly, některé jsou až několik centimetrů hluboké. „Tento vozík stojí 200 tisíc korun. Pojišťovna mi ho nechtěla dát, protože jsem prý na něj mladá. Ty vozíky tou cestou trpí,“ komentuje.

O kousek dál na Dvořákově ulici je přechod pro chodce opět samá díra. „To jsou takové, někdo by řekl, maličkosti, ale pro mě to vůbec maličkosti nejsou,“ dodává Kateřina Čepová. Problematických lokalit je podle ní v Přerově víc: „Kozlovská ulice, Dvořákova a Trávník. Ale když chci jet do centra a chci být samostatná, tak se bojím. Jde to, ale možná skončíte na chirurgii.“

Město slibuje opravu komunikací na sídlišti už tři roky, tvrdí Roman Kratochvíl z téže organizace. „Slibují to už tři roky, chodníky jsou pořád hrozné. Jako první začínají spravovat domy, zateplují je, ale v okolí těch domů se moc nedělá. Chodníky jsou nebezpečné pomalu i pro chodící,“ uvedl.

Náměstek primátora Pavel Košutek z hnutí ANO výhrady vozíčkářů připouští. „Nejde udělat všechno najednou. Na rozdíl od minulých let budou opravy chodníků prováděny ve větším rozsahu včetně sjezdů pro vozíčkáře,“ slibuje náměstek.

Do oprav chodníků chce letos město investovat celkem 20 milionů korun.

autor: kra
Spustit audio