Přibývá párů, které nás vyhledávají v pozdějším věku, říká specialista na umělé oplodnění Štěpán Machač

8. červenec 2021

Část populace je přesvědčená, že když nebudou moct otěhotnět, pomůžou jim v centrech asistované reprodukce.

MUDr. Štěpán Machač

„Moderní technologie a naše vědění o lidské plodnosti se zdokonaluje a jsme proto schopni pomoci mnoha párům, které mají s početím velké problémy. Je potřeba si ale uvědomit, že medicína není všemocná, že má své limity,“ upozorňuje MUDr. Štěpán Machač.

Lidé v současné době odkládají založení rodiny a lékaři se snaží zjistit proč. Jak dodává MUDr. Machač z IVF Clinic Olomouc: „Místo toho, abychom léčili lidi, kteří jsou nemocní, mají záněty a hormonální problémy, tak k nám chodí lidé starší 35 let, u kterých se plodnost přirozeně snižuje.“

Problémy s početím bývají ze 30 % na straně muže, způsobuje je menší počet spermií nebo jejich horší pohyblivost, ze 30 % na straně ženy, které mívají hormonální poruchy, nepravidelnou menstruaci, endometriózu nebo neprůchodné vejcovody, u zbytku párů je to smíšené.

„Bavme se o plodnosti dříve než o neplodnosti,“ radí olomoucký specialista, podle kterého v dřívějších dobách znamenalo plánované rodičovství antikoncepci, dnes je to naopak plánování rodiny. „Mladá generace by na to měla myslet dříve než v 38 letech.“

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.