Případů šikany na pracovišti přibývá

8. srpen 2017
Právní poradna

Dříve se o nich mluvilo a psalo sporadicky, dnes se problémy více medializují. Což je určitě dobře, protože spousta lidí, kteří tento problém pociťují, seberou odvahu a začnou se bránit.

„Při šikaně jde buď o to, abychom dostali nepohodlného zaměstnance pryč, nebo se prostě jen někdo nudí, najde si nejslabší článek v kolektivu a zaměří na něho svou pozornost anebo šikanovaní někoho prostě baví,“ říká právnička Veronika Patáková.

Rozeznáváme čtyři druhy šikany. Nejznámější je mobbing, což je šikana mezi kolegy v zaměstnání, která se projevuje ponižováním, verbálním napadáním, podceňováním, šířením pomluv nebo neustálým kritizováním.

Dalším druhem je bossing, což je šikana ze strany nadřízeného nebo zaměstnavatele. Typickým znakem je třeba zadávání příliš jednoduchých nebo složitých až nesplnitelných úkolů, šíření pomluv, ironizování nebo trvalá kontrola.

Známe taky šikanu zespoda – staffing, kdy zaměstnanci šikanují svého nadřízeného. A pak chairing, to je boj dvou zaměstnanců o povýšení, kteří se vzájemně zastrašují, pomlouvají a donášejí na sebe.

Nevhodné chování na pracovišti s prvky šikany vytváří stresující pracovní prostředí a může snadno vyústit v psychické nebo i v závažné zdravotní problémy postiženého zaměstnance.

autor: voj
Spustit audio