Prostějov opouští krajský projekt odpadového hospodářství. Bude spolupracovat se soukromou firmou

3. březen 2023 10:06

Zastupitelé Prostějova rozhodli, že město zřejmě půjde cestou spolupráce se soukromým investorem a vystoupí ze Servisní společnosti odpady Olomouckého kraje. Ta sdružuje jednotlivé samosprávy v regionu a chce v budoucnu postavit v Olomouci velkokapacitní dotřiďovací linku za půl miliardy.

„Shodli jsme se, že společnost olomoucká Servisní je nejméně výhodná pro naše město,“ komentoval rozhodnutí prostějovských zastupitelů vystoupit z krajského projektu na hospodaření s odpady primátor města František Jura z hnutí ANO.

Město se podle něj zřejmě vydá cestou spolupráce se soukromými investory, dostalo od firem dvě nabídky. „Pro nás je to samozřejmě výhodnější, protože soukromá společnost sama postaví tuto roztřiďovací situaci linku a garantuje nám, že o ten náš odpad se postará,“ dodává Jura.

Čtěte také

Proti rozhodnutí byli někteří opoziční zastupitelé. Například podle Jana Mochťáka z Pirátů město při spolupráci se soukromou firmou nebude mít žádnou garanci stabilní ceny za zpracování odpadu. „Je úplně mimo si myslet to, že soukromá firma, jejíž cílem je zisk, nebude na tom ten zisk chtít získávat. Je to logické. Rozdíl oproti kraji ale je, že kraj a další zapojené obce budou dělat všechno pro to, aby dopady pro občany byly co nejmenší, aby to bylo vyvážené,“ zmiňuje Mochťák.

Opoziční zastupitelé také upozorňovali na to, že projektu se účastní další samosprávy v kraji. Podle primátora Františka Jury ale některé z nich s krajským projektem nepočítají. „Mohelnice, Šternberk, Litovel jdou svojí cestou. S největší pravděpodobností půjde svojí cestou i Přerov a tím pádem celý projekt pozbyl životaschopnosti,“ uvádí Jura.

Opustí projekt i Přerov?

Mluvčí Přerova Lenka Chalupová informaci nevyvrátila ani nepotvrdila. Město Přerov podle ní zvažuje všechny možnosti nakládání s odpady. Po vyhodnocení bude rozhodovat o dalším směrování. Pokud by se k Prostějovu přidala další velká města, byl by to podle hejtmana Josefa Suchánka z koalice Pirátů a Starostů a nezávislých pro projekt opravdu problém.

„Celý princip je takový, že se města a obce v návaznosti na tom, jak velkými akcionáři jsou, tedy kolik mají obyvatel, finančně složí na to, abychom mohli rozjet velký půlmiliardový projekt. Pokud by z toho vypadly další finanční hráči, tak by to problém byl,“ je si vědom Suchánek.

Čtěte také

Vystoupení Prostějova přitom přišlo ve chvíli, kdy krajská společnost plánuje celý půlmiliardový projekt posunout dál. Ještě letos chce zažádat stát o dotaci na třídící linku. „Předpokládám, že pokud by to vyšlo, tak bychom mohli od příštího roku začít už stavbu připravovat,“ dodává hejtman.

Linka by měla stát v Olomouci-Chválkovicích, kde pro ni město Olomouc vyčlenilo pozemek.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio