První Pink Floyd bez Waterse v Legendách

27. červen 2014

Album "A Momentary Lapse Of Reason" skupiny Pink Floyd z roku 1987 patří k nejdiskutovanějším z bohaté diskografie souboru. Jak zní po více než čtvrtstoletí po svém vzniku?

Pink Floyd byli v rozkladu už od přelomu 70. a 80. let a dvojalba "The Wall". "Final Cut" byla spíš sólová deska Rogera Waterse, který byl ale dlouhá léta dominantní postavou kapely.

Kytarista David Gilmour si také vystačil sám, ale ohlas jeho tvorby byl minimální. Když Waters najednou sám ohlásil opuštění zavedené značky, vycítil David i vydavatelská firma příležitost. Přizván byl bubeník Nick Mason, a když se Roger začal o název soudit, i klávesista Richard Wright. Tři proti jednomu, to už nešlo zastavit ani soudně.

"A Momentary Lapse Of Reason" okamžitě vzbudilo vášnivé reakce, od vychvalování až po zatracení. Lze ho chápat jako Gilmourovo sólo, ale na žádném skutečném se neblížil podstatě Pink Floyd tak, jako tady. Pokud chcete, můžete zde slyšel ozvěny "Dark Side Of The Moon" (hudebně, samozřejmě, jako textař je Waters nedostižný), ale i další klasiky Pink Floyd. Zlatým hřebem jsou potom stále úžasná kytarová sóla hlavního protagonisty.

Že jde o dobře odvedenou práci potvrzuje skutečnost, že minimálně polovina alba odolala zubu času a stále dokáže posluchače oslovovat. Jako inspiraci můžete brát Legendy Českého rozhlasu Olomouc a potom už jen sáhnout po celé desce, kterou stejně někde doma budete mít.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.