Psychiatrii jsem si nevybrala, to ona mě, říká Hana Kučerová, ředitelka šternberské léčebny

Po absolvování olomoucké Lékařské fakulty nastoupila na začátku devadesátých let na volné místo v Psychiatrické léčebně ve Šternberku. A už zůstala. „Začínala jsem na oddělení pro léčbu závislostí, odtud jsem přešla na ženské příjmové oddělení a pak si  udělala si atestaci z gerontopsychiatrie,“ vzpomíná.

Psychiatrie má podle Kučerové pořád negativní nálepku, lidé se jí bojí. Ve společnosti přetrvává přesvědčení, že duševně nemocní jsou nebezpeční. „To ale není pravda. Nejsou násilní více než zbytek populace,“ upozorňuje.

Se svými spolupracovníky pracuje na zotavování, nikoli vyléčení klientů. „Jde o proces, díky kterému může člověk s duševním onemocněním žít spokojený život,“ vysvětluje lékařka.

Šternberská léčebna si připomněla 130 let od svého založení, oslavuje prací. Protože chce svým pacientům nabízet důstojné prostředí, aktuálně rekonstruuje dva velké pavilony.

Jde o proces, díky kterému může člověk s duševním onemocněním žít spokojený život.
Hana Kučerová, ředitelka šternberské léčebny

Jak se udržovat v duševní pohodě? Podle Hany Kučerové plošný recept není. Rozhodně ale platí, že bychom měli mít v životě více opěrných bodů. „Neupírejme veškerou svou energií jedním směrem,“ nabádá.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio