Publikum olomouckého Moravského divadla čeká premiéra opery Prodaná nevěsta. Umělci v ní vzdají hold slavné Emě Destinnové

7. červen 2024 07:55

Umělci olomouckého Moravského divadla v pátek večer uvedou poslední premiéru sezony. Nastudovali nejznámější českou operu Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta.

Režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová ji netradičně pojala jako vzpomínku Emy Destinnové. Tato světoznámá pěvkyně se zasloužila o uvedení opery na předních světových scénách a sama v ní mnohokrát vystoupila v roli Mařenky.

„Těším se nejen na to, že děláme klenot české operní hudby, ale že zároveň vzdáváme hold Emě Destinové, což to je opravdu člověk, který se zasloužil o českou státnost, o české divadelnictví a že její velký a nosný příběh zakomponováváme do ještě většího díla Prodané nevěsty,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Děláme klenot české operní hudby, ale že zároveň vzdáváme hold Emě Destinové.
David Gerneš, ředitel Moravského divadla

Opera byla v Moravském divadle dosud uvedena dvanáctkrát, poprvé v roce 1920. Zajímavostí je, že 14. března 1923 zazněla v olomouckém divadle Prodaná nevěsta pod taktovkou Karla Nedbala a v režii Bohuše Vilíma. Ema Destinnová v ní zpívala roli Mařenky.

Ve stejné roli v Olomouci vystoupila už předtím v roce 1918, ovšem ne v divadle, ale s Pěveckým spolkem Žerotín v Národním domě. Do Moravského divadla se Prodaná nevěsta vrací po 14 letech v rámci Roku české hudby. Premiéra začíná v pátek v 19 hodin.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio