Pustit se do podnikání? Nejlépe s kvalitní podporou

20. květen 2015

Představte si, že dostanete dobrý nápad. Je-li vhodný jako podnikatelský záměr, zkuste ho sepsat. Co pak? Hodí se jistě odborná konzultace, podpora, motivace, finanční dotace do začátku. Kde se jí dobrat? Poradili jsme ve vysílání.

Míst, organizací, nadací a zdrojů, nadací či soutěží, kde se uchazeč dočká rozličné úrovně podpory do začátků, je řada.

O spolupráci konzistentní, komplexnější a mnohostrannou jde například soutěži Podnikavá hlava Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci. V době vysílání Dobré rady zbývá aktuálně pár dnů pro přihlášení do letošního ročníku Podnikavé hlavy, další šance je pak zase za rok.

Stíhám? Možná ano!

„I když je letošní uzávěrka už 24. května, víme z praxe, že leckterý dobrý záměr ještě lze realizovat. Projekty se pochopitelně individuálně liší záběrem činnosti, cílovou skupinou, tudíž i rozsahem a zpracováním záměru,“ uklidňuje ředitel Vědeckotechnického parku Jiří Herinek. A doplňuje, že letošní ročník soutěže není ani prvním, ale ani posledním. Jistě ale roste propagace Podnikavé hlavy, a tedy i konkurence a úroveň. A to je dobře.

Sestra (a podnikatelka) v akci

Jedním z dřívějších vítězných záměrů a podpořených projektů byl ten, který vymyslela Lucie Balarinová. Vyhrála konkrétně kategorii Podnikatel v sukních a její projekt „První pomoc živě“ nabízí zájemcům kurzy zážitkovou formou. Inspirace? „Kdysi jsem byla doslova vhozena do akce, kdy bylo třeba jednat a zachránit někoho. I mě přirozeně napadlo, jestli v té akci opravdu umíme pomoct. A to jsem byla zdravotní sestřičkou. Později mě napadlo, jestli vlastně existují efektivní a praktické kurzy první pomoci,“ uvádí mladá podnikatelka (a vítězka) Lucie.

Zúčastním se… vyhraju... A co dál?

„Konkrétně ta naše soutěž nabízí vyhledávané odborné konzultace už při samotném sestavování podnikatelského záměru,“ vysvětluje Jiří Herinek. „Je tu jistě lákavá možnost získat zajímavou finanční odměnu při dobrém umístění v soutěži. Navíc poskytneme naše kancelářské kapacity a zázemí. A je tu také třeba naše komunita podnikatelů Business Club Univerzity Palackého, kde se poučíte, vyměníte zkušenosti, inspirujete se,“ doplňuje na závěr Dobré rady koordinátorka Kristýna Machačová.

autor: Bořek Volný
Spustit audio