... ROSTLINNÉ

7.5.2007 - 11.5.2007 Ranní seriál Českého rozhlasu Olomouc vás tento týden zavede do nejvyšších moravských hor. Seznámíme vás s rostlinami, které jinde na světě nenajdete. Poslouchejte seriálek Českého rozhlasu Olomouc, který pro vás vysíláme každý všední den v DOBRÉM RÁNU Z OLOMOUCE.

PONDĚLÍ
První bude Lipnice jesenická - tráva, která roste pouze na Petrových kamenech v Národní přírodní rezervace Praděd.

ÚTERÝ
Druhý díl vás rovněž seznámí s bylinou, která se jinde na světě než tady nevyskytuje.

STŘEDA
V dnešním seriálu Českého rozhlasu Olomouc o mimořádných druzích rostlin Jeseníků vám představíme Zvonek jesenický. Tato výjimečná květina roste pouze na Petrových kamenech v národní přírodní rezervaci Praděd, které se proto řadí mezi evropsky vyznané lokality.

ČTVRTEK
Ranní seriál Českého rozhlasu Olomouc patří tento týden pěti vzácným květinám, které rostou pouze v Jeseníkách. Jinde na světě byste je skutečně nenašli. Všechny vysokohorské druhy jsou vázané na krátké vegetační období, během kterého musí vyrašit, vyrůst, vykvést a vytvořit semena. Příkladem je i pupava Biebersteinova jesenická.

PÁTEK
Seriál Českého rozhlasu Olomouc o vzácné květeně Jeseníků dneškem končí. V posledním díle si budeme povídat o Hvozdíku kartouzku sudetském. I on paří do skupiny zdejších endemitů - tedy rostlinných druhů rostoucích jen na jediném místě na světě, v jeho případě ve Velké kotlině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.