S vozíkem život nekončí. A je krásné, když někomu ukážete cestu, říká šéftrenérka para atletiky Iva Machová

„Chtěla jsem vědět, jak mám postupovat, když mi na tělocvik přijde dítě s handicapem.“ Tato věta ji odrazila do světa tělesně postižených sportovců. Mezinárodní technický delegát pro atletiku i para atletiku, mezinárodní rozhodčí, šéftrenérka para atletiky, milovnice cestování doktorka Iva Machová.

Iva Machová působí jako odborná asistentka na Katedře sportů FTK UP. Věnuje se didaktice atletiky a atletice osob s tělesným postižením. Absolventka oboru Tělesná výchova - Matematika na FTK UP z roku 2002 a v tomtéž roce také absolventka studia European Master Degree in APA v belgickém Leuvenu tráví odmalička svůj čas především na atletických stadionech.

Možná, kdyby se ve své oblíbené disciplíně – hod oštěpem – nezranila, dokázala by víc. Ale osud asi chtěl, aby se přemístila k jiné atletické kategorii ­ hod diskem, vrh koulí a potkala tak Evu Kacanu, kterou jako trenérka dovedla ke zlaté medaili na Paralympijských hrách v Pekingu.

Jaká specifika má sport pro handicapované? Nakolik nás v možnostech omezuje naše hlava? Také o tom mluvila Iva Machová ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: zos
Spustit audio