Sedmnáct let za vraždu kolegy

1. únor 2005

OLOMOUC - Za loupežnou vraždu svého kolegy z bezpečnostní firmy Securitas si čtyřiadvacetiletý Michal Raveáne odsedí ve vězení s ostrahou sedmnáct let. Vrchní soud v Olomouci dnes zamítl jeho odvolání a potvrdil trest vyměřený Krajským soudem v Brně. Obhajoba postavila odvolání na tom, že Raveáne nebyl dosud trestán, projevil lítost nad svým činem a od počátku s vyšetřovateli spolupracoval.

Podle obhájce Ondřeje Adamce je tak vysoký trest nepřiměřený. "Jsme přesvědčeni, že z důvodu přílišné medializace tohoto případu bylo přikročeho k uložení určitého druhu exemplárního trestu, který v tomto případě nebyl na místě. To je názor obhajoby."

Podle rozsudku Raveáne v prosinci 2003 společně se svým komplicem, který se po zadržení ve vězení oběsil, svého kolegu z práce při převážení tržeb bankovního ústavu zastřelil a poté se zmocnil téměř 25 milionů korun. Po zahlazení stop zinscenovali pachatelé loupežné přepadení služebního vozu bezpečnostní agentury.

V případě obžalovaného Raveáneho jde podle soudce Petra Angyalossyho o hlavního pachatele a soud neshledal zásadní vady v rozsudku soudu prvního stupně.

autor: av
Spustit audio