Snažíme se být pevnou skálou, o kterou se rodiny můžou opřít, říká Veronika Němečková ze Společnosti pro ranou péči

Provázejí rodiny, do kterých se narodí dítě s postižením. Přistupují k nim s velikým respektem a empatií. „Vždycky se uklidní, ukotví. Uvědomí si, že v tom nejsou a nebudou sami,“ zdůrazňuje Veronika Němečková. Důležité je, aby se ozývali včas.

Pomoc poskytuje Společnost pro ranou péči zdarma dětem od narození do sedmi let věku. „Předáváme je návazným službám,“ vysvětluje olomoucká poradkyně. Ovšem ve chvíli, kdy to rodina začne zvládat sama, může spolupráci ukončit dříve. Její členové se pak často zařadí mezi dobrovolníky.

„Děláme maximum pro to, aby se dítě mohlo rozvíjet co nejideálněji.“
Veronika Němečková ze Společnosti pro ranou péči

„Nikdy nevíme, co bude, nevěštíme z křišťálové koule, ale děláme maximum pro to, aby se dítě mohlo rozvíjet co nejideálněji,“ říká zkušená interventka.

Společnost pro ranou péči v Olomouci má dvě pobočky zaměřené na děti se zrakovým a kombinovaným postižením a s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením, včetně dětí s poruchami autistického spektra. „Fungujeme v celém Olomouckém kraji,“ zdůrazňuje Veronika Němečková.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.