Špačci na prostějovském městském hřbitově znečišťují hroby. Odradit je mají atrapy dravců a stříbrné spirály rozvěšené po stromech

4. červen 2024 11:37

Na stromech v části prostějovského městského hřbitova visí plastové makety dravců a stříbrné spirály. Odradit mají hnízdící špačky, kteří znečišťují trusem hroby. Majitelé si na ptáky stěžovali. Někteří požadovali podle vedení radnice vykácení aleje. Zástupci města ale zvolili šetrnější způsob.

„V této části za polovinou hřbitova, tak tady ty čtyři pět hrobů, ty jsou na tom asi nejhůře,“ ukazuje Jiří Pospíšil, náměstek prostějovského primátora z hnutí Pévéčko, který stojí v jedné z alejí na prostějovském městském hřbitově.

Právě ve stromech hnízdí hejna špačků. A to se odráží na stavu hrobů pod nimi. „Větve jsou husté a v tomto místě se těch špačků zdržovalo nejvíce,“ popisuje Pospíšil vedle silně znečištěných hrobů.

K hrobu, který leží hned vedle aleje, přichází manželé Eva a Jaroslav, s sebou mají v igelitové tašce čisticí přípravky, kartáč a nesou si také smeták. „Jezdíme sem až ze Šumperka, takže to není úplně kousek. Chceme, aby to trošku vypadalo. Jezdíme zhruba jednou za měsíc. Vidíte, jak teď vypadá, přitom před měsícem to bylo uklizené,“ říká pan Jaroslav.

Někteří vlastníci hrobů si na znečištění stěžovali radnici a žádali vykácení aleje, město ale podle Pospíšila zkouší jiný postup. „Oslovili jsme odborníky, kteří nám doporučili, abychom jednak prořezali větve a potom abychom umístili makety dravců a takové stříbrné spirály, které se ve větru hýbou, čímž by měly ptáky plašit,“ vysvětluje Pospíšil.

Pan Jaroslav je ale skeptický. „To nepomůže. Maximálně tak dva dny, potom to bude tak, jako kdyby to tam nebylo,“ uvedl. Vedení města ale věří, že ptákům hnízdění nad hroby znepříjemní.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio