Splnil jsem si sen, říká hanácký zaříkávač koní

Všichni máme své sny a všichni po něčem toužíme. Je ale zvláštní, jak málo z nás si tyto sny dokáže splnit. Vladimír Štursa z Odrlic to dokázal. Už od dětství měl sen mít svůj statek a na něm chovat a cvičit koně.

Krom toho je i úspěšný jezdec a vozataj, pořádá koňské tábory pro děti a protože se zabývá problémovým chováním koní, říkají mu koňáci „zaříkávač koní“. Kdo ho inspiroval? Byl to jeho táta, který zemřel, když malému Vladimírovi bylo pouhých sedm let.

Vladimír Štursa je pro kamarády jednoduše Mikeš. Lásku ke koním a zapřahání zdědil po svém dědovi a otci. Byli známí veterináři v Havlíčkově Brodě. Otec Jaromír se navíc pravidelně účastnil soutěží dvojspřeží se svým kamarádem Ivo Exnarem a jejich klisnami českého teplokrevníka Zorkou a Rivalkou. A v jeho stopách šel syn Mikeš.

Koně z jezdeckého kubu Eldorado Odrlice

Právě se synem známého výrobce kočárů Janem Exnarem začal Mikeš svoji závodní kariéru. V roce 2000 to bylo nejprve s chladnokrevnou klisnou, kterou do soutěží jednospřeží vystřídal v roce 2002 starokladrubský bělouš zvaný Bohouš. S tímto valachem dvojice dokázala např. zvítězit na CAN Nebanice, Zlaté podkově v Humpolci, být 2x druhá na Mistrovství ČR a výborně reprezentovat naše vozatajství na Mistrovství světa ve Švédsku a v Itálii.

To vše přineslo Mikešovy velké zkušenosti a nevšední zážitky. Třeba když cestujete s koňmi přes oceán! Koně jsou umístěny v nákladovém prostoru lodi ve svém převozovém autě, kde mají připraveno takové pohodlí a komfort, že se ještě nestalo, že by některý kůň trpěl mořskou nemocí, na rozdíl od nás, lidí.

Koně z jezdeckého kubu Eldorado Odrlice

Mikeš měl skvělé učitele! V roce 2007 byl přísedícím vítězného Jiřího Nesvačila seniora na Mistrovství ČR čtyřspřeží v Bolehošti. A právě Jiří Nesvačil byl Mikešovým vedoucím a učitelem v prvním zaměstnání, Hřebčíně Favory Benice, kde se věnoval především výcviku mladých koní, klientům agroturistiky a hlavně, potkal zde svoji současnou ženu.

Láska mu posunula život novým směrem. V roce 2011 si společně koupili původní hanácký statek v Odrlicích nedaleko Olomouce a od Prahy se k překvapení všech přesunuli na Hanou! Jak se jim sžívalo s lidmi na Hané? Jak získávali důvěru místních? A kolik hodin vlastně Vladimír Mikeš Štursa stráví denně u koní? Tady je Mikešova odpověď: „Práci u koní na hodiny nepočítám. Kdyby lidé věděli, kolik času s nimi denně strávím, poklepali by si na čelo a řekli, že jsem blázen!“

Koně z jezdeckého kubu Eldorado Odrlice
autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.