Šrámy po celém těle

K šermu to prostě patří. Martin Tureček by mohl vyprávět. V roce 1998 byl u toho, když vznikla olomoucká skupina Adorea. Pět nadšenců začalo tenkrát cvičit s nejrůznějšími zbraněmi, vymýšlet choreografie a připravovat vystoupení.

Po šestnácti letech mají plný diář. Celou sezónu, která šermířům začíná na konci dubna a končí v závěru října, cestují po Moravě, Čechách, Slovensku, Polsku a Německu. Martin se stal uměleckým vedoucím skupiny. A chlubit se může i mnoha cenami, například 1. místem na Festivalu bojovníků - soutěži šermířských choreografií nebo 1. místem za nejlepší bojovou choreografii z roku 2010 Červený kameň.

Adorea spolupracuje s Moravským divadlem, připravovala choreografii např. pro „Královnu Margot“ nebo „Noc na Karlštejně“. Šermíři za sebou mají také celou řadu natáčení filmů a seriálů. Spolupracovali např. s režisérem Jurajem Jakubiskem na historickém snímku „Bathory“.

Martin Tureček je členem České asociace šermířů, prošel německou, italskou, španělskou a francouzskou školou šermu, trénuje i boj beze zbraně. Je podmistrem.

autor: voj
Spustit audio