Srdce diabetiků je potřeba více chránit

17. říjen 2019

Onemocnění srdce a cév nejsou u lidí s cukrovkou žádnou výjimkou. Nemoc sama o sobě riziko jejich vzniku ještě podstatně zvyšuje. Infarkt prodělají 3x častěji a mrtvici dokonce 4x častěji než ostatní.

Diabetes mellitus je syndrom porušené látkové přeměny cukrů, tuků a bílkovin, který způsobuje absolutní nedostatek inzulínu a v tom případě jde o diabetes 1. typu. „Anebo komplex 8 patogenetických mechanizmů, které se označují jako zlověstný oktet a pak mluvíme o diabetu 2. typu,“ doplňuje doc. MUDr. Rudolf Chlup. Ten má až 90% lidí a zatímco dříve se mu říkalo stařecká cukrovka, dnes postihuje i mladší ročníky.

Hlavním cílem léčby diabetu je snížit hladiny cukru v krvi k doporučeným cílovým hodnotám. Pacienti užívají perorální antidiabetika, inzulin nebo léky ze skupiny GLP-1, které by měli lékaři předpisovat pacientům podstatně dříve než doposud. „Diabetologové narážejí na limity pojišťoven. Ale z dlouhodobého hlediska systému rozhodně pomůže, pokud budou mít diabetici co nejdříve nasazenu léčbu zaměřenou na další rizikové aspekty související s diabetem,“ vysvětluje doc. Chlup z Ústavu fyziologie Lékařské fakulty UP Olomouc.

Cílem je zlepšit celkové zdraví diabetiků, zajistit vysokou kvalitu života a co nejvíce zmírnit omezení, která diabetes pro nemocné i jejich rodiny znamená.

autor: voj
Spustit audio