Srpnové Setkání s literaturou: Sci-fi se Zdeňkem Rosenbaumem a Ladislavem Szalaiem aneb 6 výletů do světa fantazie

Pravděpodobně každý čtenář projde během svého čtenářského zrání etapou lásky k literatuře žánru science fiction.

Všechny epizody

U většiny z nás dojde k onomu osudovému setkání už ve školním věku, někoho potká láska k příběhům namíchaným z vědy a fantazie trochu později a jiného, pravda, nikdy. Zkrátka „prošvihne“ tu správnou dobu, ve zralém věku už povídky a romány o paralelních světech, cestování časem, objevování vesmíru nebo setkání s mimozemšťany pronikají do přízně návštěvníků knihoven a knihkupectví jen obtížně.

Každopádně čtenáři sci-fi mají své kluby i festivaly a ve veřejných knihovnách celé jedno zpravidla hodně velké oddělní. Vedle klasiků sci-fi literatury, jako je Jules Verne, Ray Bradbury, bratři Strugačtí, John Wydham nebo Stanisław Lem (a samozřejmě J. M. Troska, Josef Nesvadba nebo Ondřej Neff), se dnes v žánru sci-fi prosazují především autoři solitérních dystopických děl, jako jsou Cormac McCarty nebo Michel Houellebecq. Naše sci-fi léto ale nabízí především zábavu, to znamená vtip, ironii, hravost a výraznou pointu.

Povídky Zdeňka Rosenbauma a Ladislava Szalaie najdeme ve sbírce Dvojnásobný dvojník a Tajná společnost SF, které vyšly v polovině 80. letech minulého století v ostravském nakladatelství Profil. Jsou zjevně inspirovány slavnými Bradburyho povídkami, což je jim jen ku prospěchu a možná právě proto dodnes nezestárly. Svět sice od té doby technicky hodně poskočil kupředu, ale Zdeněk Rosenbaum a Ladislav Szalai staví především na situacích a jednání postav.

Během čtyř srpnových víkendů uslyšíme následující povídky:

Zdeněk Rosenbaum: Hlad (6. srpna)

Ladislav Szalai: Hlad a Muž z Ufaronu (13. srpna)

Zdeněk Rosenbaum: Amazonky, Ladislav Szalai: Trik (20. srpna)

Zdeněk Rosenbaum: Paradox mýdlových bublin (27. srpna)

Všechny povídky poslouchejte ve výše zmíněných termínech vždy od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně vždy každý díl po dobu jednoho týdne na našich webových stránkách.

autoři: Tomáš Soldán , ele
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.