Štěpán Vranešic: Vodolékař. Životní osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze

6. listopad 2021

Ve čtyřech epizodách nás premiérový rozhlasový seriál provede životními osudy vynálezce vodoléčby Vincence Priessnitze. Budeme svědky zrodu jeho léčebné metody, spolu s hlavním hrdinou zažijeme jeho spory s tehdejší oficiální medicínou. 

Priessnitzova houževnatost, zásadovost ale také neústupnost mu na jedné straně pomohly vybudovat lázně, které byly úspěšné po odborné i ekonomické stránce, zároveň ho přiváděly do řady sporů a to i s členy nejbližší rodiny.

Účinkují: Dušan Urban, Vladimíra Včelná, Přemysl Bureš, Daniela Klevetová, Jan Ťoupalík, Vendula Nováková, Václav Bahník, Jaroslav Krejčí, Pavel Hekela a další
Napsal: Štěpán Vranešic
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 6. 11. 2021
Produkce: Tereza Chmelinová

Vincenc Priessnitz (5. října 1799 Gräfenberk u Frývaldova - 28. listopadu 1851 Gräfenberk) byl zakladatel přírodního léčitelství rakouského původu a německé národnosti, žijící na Gräfenberku u Frývaldova (dnes Lázně Jeseník) ve slezské části Jeseníků. Prosazoval například léčbu prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou. Položil tak základy hydroterapie. Známý a dodnes hojně užívaný je Priessnitzův obklad. Je zakladatelem světoznámých lázní, léčil se u něj například Nikolaj Vasilijevič Gogol. Rok 1999 vyhlásilo UNESCO, při příležitosti dvousetletého výročí Priessnitzova narození, významným kulturním výročím. V roce 2014 byly tradiční léčebné procedury a odkaz Vincenze Priessnitze zapsány na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Autor seriálu Štěpán Vranešic (*1996) vystudoval obor Rozhlasová a televizní dramaturgie a scenáristika na Divadelní fakultě JAMU. Jako autor spolupracuje s Českým rozhlasem, brněnským Radiem R. Kromě psaní se také věnuje hře na varhany, zahrádkaření a výrobě kozích sýrů.

Spustit audio