Sto let prostějovské radnice

15. listopad 2014

Tentokrát se podíváme do města, které se na konci devatenáctého století stalo vlivným kulturním centrem s českým živlem a největším městem s českým vedením na Moravě. Jeho starostou byl v roce 1892 zvolen Karel Vojáček.

V době jeho působení vznikly nové české školy, městská elektrárna, nový hřbitov a došlo ke zlepšení zdravotnictví. V závěti věnovali manželé Vojáčkovi na dobročinné a národní účely 80 000 zlatých, a díky jejich odkazu se mohlo začít se stavbou skvostu české moderní architektury, Národního domu z roku 1907.

My si ovšem tentokrát prohlédneme jinou budovu, která vyjadřuje hrdost města, v jejíž obřadní síni visí Vojáčkův portrét jako první v galerii, která pokračuje obrazy dalších starostů a primátorů.

Zastavíme se na náměstí T. G. Masaryka před chloubou tohoto hanáckého centra – před prostějovskou radnicí, která právě letos slaví sto let od slavnostního zpřístupnění.

Věž vysoká 66 metrů je spolu s věží kostela Povýšení sv. Kříže dominantou města a nabízí jedinečný rozhled po okolí. Na její fasádě si můžeme všimnout nejen ciferníků věžních hodin, ale také orloje.

Pohled z věže na náměstí T. G. Masaryka

Stavba je dílem architekta K. H. Kepky, profesora brněnské techniky. Portrét jeho a jeho ženy si můžeme zase prohlédnout v salonku rady přiléhajícím k obřadní síni. Vchází se sem dvířky utajenými v kazetové stěně, vykládané různobarevným dřevem.

Z osmatřiceti firem, které se na stavbě a výzdobě podílely, bylo jen devět mimoprostějovských. Honosné a okázalé interiéry stavby v eklektickém stylu, v němž najdeme různé dekorativní ornamenty, secesní i modernistické, s odkazy k antice, k lidové tvorbě, k Hané, hýřící barvami i spoustou propracovaných detailů si projdeme v Toulkách krajem s historikem architektury Miroslavem Chytilem.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.