Svatojánský most v Litovli čeká oprava. Zůstane dále průjezdný pro auta nebo jen pro pěší a cyklisty?

Je nejstarším dochovaným mostem na Moravě. V nejbližších letech jej čeká oprava, do mostní konstrukce totiž zatéká. Navíc je aktuálně velmi zatížený dopravou, vede přes něj totiž objížďka kvůli uzavírce hlavního tahu města. Vedení Litovle nyní řeší, jaký provoz bude na mostě po jeho opravě.

Od 18. století hlídá most sv. Jan Nepomucký

„Tady je problém, jak vidíte, z té levé strany po směru toku zatéká do mostu. My už jsme to dva roky řešili sondami, abychom se podívali, co se vůbec děje. Přece je to několik desítek let po poslední rekonstrukci a bohužel ta nosní konstrukce trpí,” říká nezávislý starosta Litovle Viktor Kohout při pohledu na Svatojánský most. Na řadu tak musí přijít jeho oprava, při které se vyskytla otázka, co bude dál s provozem přes most. Může zůstat dál průjezdný pro osobní auta, variantou je ale také jeho zpřístupnění pouze pro pěší a cyklisty. „Je to citlivé téma, padesát let tady jezdí auta. Je to docela zásah i do pohodlnosti. Zároveň, vůči tomu, že je to památka, a je to přece jenom jeden z nejstarších mostů v republice, se zvažuje i ta varianta, že by se uzavřel,” pokračuje Kohout.

Most je jednou ze spojnic centra Litovle s hustě obydlenou částí města, kde je několik sídlišť, ale také třeba pošta. Při uzavírce mostu by si tak místní museli zvyknout na jeho objíždění.

Litovel - Svatojánský most - nejstarší na Moravě

Vedení města se na názor rozhodlo zeptat i litovelských obyvatel. V anketě na stránkách Litovle se zatím 75 procent hlasujících přiklání k tomu, aby most sloužil jen pěším a cyklistům. Jakým směrem se litovelská samospráva v rozhodnutí vydá, bude podle starosty jasnější do letošního října. Oprava mostu plánovaná na rok 2023 a 2024 podle něj přijde na minimálně pět milionů korun a proměnit se má i okolí památky. U mostu vznikne parkoviště pro zhruba třicítku aut.

autor: bas
Spustit audio