Titul jsme tehdy vyhráli jako přestárlý tým třicátníků, usmívá se dnes kapitán Mory z roku 1994

Miroslav Chalánek jako kapitán hokejové Olomouce před 30 lety zdvihl nad hlavu pohár pro mistra České republiky, čímž dokonale klubu splatil svou hokejovou výchovu.

Chalánek začal s hokejem v Olomouci. „Tehdy ještě mrzlo, takže se postříkaly plácky mezi baráky a hrál se celou zimu hokej,“ vzpomíná útočník, který ve dvaceti přestoupil do Zlína, tehdejšího Gottwaldova.

„Tehdy to bylo vyloženě hokejové město. Lidé nás na ulici zastavovali a ptali se, jak budeme hrát, bylo to hodně motivující,“ říká Chalánek, který s týmem získal v jednadvaceti ligový bronz.

Kořeny ale měl olomoucké. „Pamatuju si, jak jsme se jako kluci prali, kdo bude nad strojovnou vyměňovat cedule s čísly ve skóre a taky tu vůni těch dřevěných tribun,“ vzpomíná ještě na minulou podobu zimáku.

Jaké další vzpomínky má na Olomouc, jestli ještě chodí bruslit, co ho vedlo ke vstupu do politiky a jak se těší na setkání mistrů ligy po 30 letech s fanoušky 12. dubna v kině Metropol?

Kompletní rozhovor si poslechněte ve výše přiloženém audiu.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio