Týden od výbuchu v Otinovsi. Jak jsou na tom poškozené domy a co chystá vedení obce?

27. září 2023

Před necelým týdnem otřásl Otinovsí na Prostějovsku výbuch v objektu, ve kterém byla prodejna zábavní pyrotechniky. Na místě zemřel jeden člověk.

K výbuchu došlo 21. září krátce po poledni. Na místo se sjely všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně jedenácti jednotek hasičů. Ti  likvidovali požár střechy poničeného domu a jeho přístaveb. Zároveň našli v troskách tělo bez známek života. Soudní pitva už potvrdila, že šlo o 41letého majitele domu, profesionálního hasiče. Zranění na místě nebyli žádní.

Ještě během zásahu se potvrdilo, že k explozi došlo v objektu soukromé firmy zabývající se prodejem zábavní pyrotechniky. Výbuch poškodil nejen samotný objekt, ale i dalších jedenáct domů v okolí, které mají poškozená okna a střechy. Jejich obyvatele hasiči evakuovali.

Čtěte také

Případ teprve vyšetřují, a to jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Nicméně jednou z prověřovaných variant je podle kriminalistů neopatrná manipulace s pyrotechnikou.

Jak jsem už zmínila, v budově, kde k výbuchu došlo, fungovala prodejna zábavní pyrotechniky. Firma na svých internetových stránkách uvádí, že má zkušenosti s tvorbou ohňostrojů a jejich prodejem od roku 2002 a také to, že každý svůj produkt si sama testuje.

„Že tam byla pyrotechnika, je obecně známá věc. Bylo to legálně povolené. Obec nemá žádnou kompetenci v těchto věcech vykonávat nějaké kontroly,“ uvedl nezávislý starosta Otinovsi Petr Kolář.

Představení nové rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom bude každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Podle Koláře se už do většiny z 11 poškozených domů mohli jejich obyvatelé vrátit a začít s opravami. V provizorním ubytování u rodiny ale pořád zůstává jedna starší paní, jejíž dům kompletně vyhořel a je tak neobyvatelný. Pro poškozené vedení obce připravuje sbírku, vyhlásit by ji mělo v příštích dnech.

Podobná událost se stala v září 2018 i v nedalekých Mostkovicích. Co se tam tehdy stalo a jak na to místní vzpomínají? Tématu jsme se věnovali také s Ivo Peterkem, jednatelem Pyrotechnických služeb Ostrava. Poslechněte si.

Ve středu 4. října se budeme bavit na téma tunel pod Červenohorským sedlem. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio