Úterý: Když se řekne 1. máj...

1. květen 2018

Co se vám vybaví, když se řekne „První máj“? Polibek pod rozkvetlou třešní? První láska? Narození dítěte? Prvomájové průvody? Nebo třeba odjezd na časnou a netradiční dovolenou?

Romantický 1. květen je po roce opět tady. Do dnešního dne se stavějí májky, pořádají se majálesy a ještě před tím, než nám kalendář stihne oznámit začátek máje, je čas na pálení čarodějnic. Ostatně to jste si i v Noční lince užili včera.

Ke květnu mimo jiné patří polibky pod rozkvetlou třešní. Právě ty by totiž měly ženám a dívkám zajistit, aby do roka a do dne neuschly. Podmínkou však je, aby to bylo opravdu z lásky.

V dřívějších dobách se dokonce tradovalo, že májový polibek je od muže něco jako příslib manželství a svatby, která by měla být na spadnutí.

Lásku oslavovali už staří Římané a Řekové, a to svátkem zvaným Floralia. Poměrně oblíbeným je i zvyk, kdy si milenci ke svým domovům vysypávali cestičky lásky nebo psali před domy do srdce svá jména. A každý tak věděl, do kterého obydlí zavítala všemocná čarodějka – láska.

V dřívějších dobách ale k prvnímu máji patřil také svátek práce a prvomájové průvody... Zažili jste je? Chodili jste? Jak na ně vzpomínáte?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.