Uzavřeli jste smlouvu? A víte, jak uplatnit své nároky?

13. únor 2015
Právní poradna

Pryč jsou časy, kdy se lidé domlouvali ústně a většinou při různých dohodách stačilo čestné slovo a podání ruky. V dnešní době chtějí mít všichni všechno potvrzeno černé na bílém, a někdy ani to nestačí. Jak uplatňovat své nároky v občanskoprávních závazkových vztazích, a především jak se domoci svých nároků, když jsme s někým uzavřeli smlouvu?

Obezřetní musíme být v případě, kdy si půjčujeme peníze, nebo naopak půjčujeme někomu. Svou důvěru dáváme podpisem smlouvy realitním kancelářím při obchodování nebo pronajímání nemovitosti. Oříškem bývá i sepisování smluv mezi členy rodiny například při vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Odborníci upozorňují například na jednání některých podnikatelských subjektů, které zneužívají naší časové tísně či nepozornosti. „Bohužel se stává, že naši kancelář stále častěji navštěvují klienti, kteří z nejrůznějších důvodů uzavřeli smlouvy, mírně řečeno, nevýhodné. To, s čím naši klienti přicházejí často již minutu po dvanácté, jsou zejména zprostředkovatelské smlouvy u některých realitních kanceláří. Stalo se například, že si klient smlouvu podrobně pročetl, ale pak podepsal smlouvu s jiným obsahem, než který chvíli předtím prostudoval, přičemž k záměně smluv došlo během krátkého okamžiku s šikovností, za kterou by se nestyděl ani David Coperfield,“ říká advokát Leoš Vyhnánek.

autor: pis
Spustit audio