V Nemocnici pro medvídky se léčí hrou, smíchem a písničkou

14. květen 2023

Provozují ji studenti Lékařské fakulty Univerzity Palackého, kteří seznamují děti ve školkách s prací lékařů. „Aby se jich nebály. Když si všechno prohlédnou a vyzkouší, nebude to pro ně neznámé,“ vysvětluje druhačka Nicole Miková.

Se svými spolužačkami přinesla do olomoucké Mateřské školy Svatoplukova spoustu pomůcek, např. velké zuby, kartáčky, injekční stříkačky, tlakoměr, fonendoskopy, rentgenové snímky, obvazy nebo knížky. „Učíme se zároveň komunikovat s dětskými pacienty,“ vyzdvihují společně další přínos aktivity organizace International Federation of Medical Students Association. 

Děti se v prostorné herně rozdělily do čtyř skupin. „Zuby si čistím dvakrát, ráno sám a večer mamka nebo taťka,“ hlásí medičce Natálii jeden z předškoláků. O kousek dál jeho kamarád připevňuje suchými zipy tlusté střevo k tenkému, aby je mohl vložit medvídkovi do břicha. Malá slečna se zase učí měřit tlak a poslouchat srdeční tep.

Projekt se líbí i řediteli školky Jiřímu Vymětalovi, který si nechal dokonce ošetřit bolavá kolena. „Mám radost, že právě mladí lidé přišli takto pracovat s dětmi,“ pochvaluje projekt Nemocnice pro medvídky.

Na závěr návštěvy si všichni oblékli pláště a nasadili čepice, aby vyšetřili a operovali obrovského medvěda, který snědl malé modré razítko. Zákrok se podařil, a tak ho celý tým mohl oslavit společnou písničkou.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio