V Olomouckém kraji se nebudou o víkendu nudit turisté, ani příznivci hudby a lidových tradic

Pokud strávíte víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

V olomoucké galerii Šantovka by neměli v sobotu chybět snoubenci, kteří se chystají uzavřít sňatek. Konat se tam bude od 10 hodin svatební veletrh. Chybět na něm nebudou módní přehlídky, semináře a taky soutěže.

Následující pozvánka je určená příznivcům vážné hudby. Zajít si můžou v sobotu na koncert Wihanova kvarteta, které vystoupí ve dvě hodiny odpoledne v budově staré školy v Pňovicích na Olomoucku. Posluchači uslyší skladby Johannese Brahmse, Giuseppe Verdiho nebo Sergeje Tanějeva. 

Prostějovsko

Klasická hudba bude znít i zámkem v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Díla Wolfganga Amadea Mozarta, Leoše Janáčka nebo Antonína Dvořáka si tam můžete poslechnout v neděli na Jiřinkovém koncertu. Začátek je ve tři hodiny odpoledne.

 

Přerovsko

Lidový zvyk vodění medvěda si můžete v sobotu připomenout v Hrabůvce na Přerovsku. Sraz účastníků tradiční taškařice je v deset hodin dopoledne u hasičárny. Na dopolední program naváže v 16 hodin sousedské posezení s konzumací výslužky v kulturním domě. 

Šumpersko

Především příznivci turistiky si přijdou na své na sobotním pochodu Šumperská padesátka. Pokud se na něj vypravíte, budete si moct vybrat mezi trasami dlouhými od osmi po padesát kilometrů. Na pochod se můžete vydat od sedmi do deseti hodin dopoledne od šumperského Střediska volného času Doris. 

Jesenicko

Masopustní veselí si můžete v sobotu užít taky ve Zlatých Horách na Jesenicku. Tradiční průvod maškar vyrazí na pochod městem v deset hodin od kostela. Kolem poledne se účastníci přesunou vlakem do místní části Ondřejovice, kde potáhnou na zámeček Doubrava. Tam masopustní taškařice vyvrcholí. 

autor: Von
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.