V Potravinové bance Olomouckého kraje mají největší zájem o trvanlivé potraviny
Nestavíme se lhostejně k osudům lidí ohrožených chudobou a sociálním vyloučením. Dokazuje to podzimní sbírka potravin, ve které se vybralo 440 tun zboží, v Olomouckém kraji to bylo 24 tun. „Velmi nás to překvapilo,“ konstatuje Martina Koutná, vedoucí Potravinové banky Olomouckého kraje.
Potravinová banka má za sebou už pět let činnosti. Téma darovaných potravin a jejich další distribuce je podle jejího předsedy v Olomouckém kraji Petra Prinze klíčové. “Má taky ekologický rozměr, protože likvidovat potraviny je nejen neekonomické, ale zároveň neetické.“
Vzhledem ke koronavirové situaci je potřeba organizací i jednotlivců vyšší. Mezi žadateli se objevují lidé, kteří mají kvůli pandemii minimální příjmy nebo přišli o práci. Potravinové banky vítají dle slov svých zaměstnanců úplně všechno - konzervy, instantní polévky, dětské výživy, přílohové potraviny, trvanlivé mléko a taky hygienu, např. dětské pleny.
Nejsou to ale Potravinové banky, které pomoc rozvážejí mezi potřebné. Jak vysvětluje Petr Prinz: „Jsme velkosklad a našimi klienty jsou organizace, které dary dále distribuují přímo lidem, kterým jsou určeny.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka