V Přerově přibývá lidí bez domova. Charita zvažuje rozšíření služeb denního centra Lorenc

7. září 2020

Denní centrum Lorenc v Přerově, které slouží lidem bez přístřeší, musí navýšit své kapacity. Zájem o poskytované služby se za necelý rok jeho fungování zdvojnásobil. Na druhou stranu ale klesá počet lidí, kteří žijí v přerovských ubytovnách pro sociálně slabé. Zatímco v roce 2013 jich bylo na osm set, letos v červnu jsou jich necelé tři stovky. Vyplývá to ze zprávy, kterou si město nechalo vypracovat. 

Kateřina Prášilová dezinfikuje sprchy a toalety centra Lorenc v Přerově

Kateřina Prášilová pracuje jako dobrovolnice v nízkoprahovém centru Lorenc. Teď brzo ráno napouští do kbelíku vodu a ještě před příchodem klientů dezinfikuje sprchy a toalety. „Musím to setřít nasucho, aby se to neklouzalo,“ popisuje dobrovolnice.

Bez dobrovolníků bychom se neobešli. Zájem o naše služby stoupá. Říká mi ředitelka přerovské charity Alena Pizúrová. Zatímco loni měli v evidenci 56 klientů, teď je to už 120. Centrum tak prý nutně potřebuje personálně posílit. „Teď máme 4 sociální pracovníky, někteří pracují na zkrácený úvazek, jeden pracovník je tu na celý úvazek. Chtěli bychom navýšit počet úvazků ještě o jeden celý,“ říká ředitelka.

Město v září poslalo zařízení 60 tisíc korun. Charita díky nim chce zajistit provoz noční sedárny. Využívat ji budou i pánové Petr a Ludvík. Stálí klienti centra. „Využíváme sprchu, jídlo, posezení. Je tady čaj, v kuchyňce si můžeme uvařit kávu, dostáváme čisté oblečení, můžeme si tady nechat vyprat. Nevím, kam jinam bych šel“ popisují dva muži, kteří žijí na ulici už téměř rok. Volné místo na ubytovně prý nemají šanci sehnat. Před třemi lety jich tu fungovalo 20, teď je to už jen polovina. 

„Lidé žijící na ulici nejsou ti, kteří byli původně ubytováni v ubytovnách. Je jich jen zlomek. Naopak dochází k nárůstu osob na ulici tím, že přijíždějí z jiných lokalit do Přerova a snaží se využívat našich dobrých sociálních služeb,“ přibližuje Novotná z přerovského magistrátu.

Město lidem bez domova od loňského roku v zimních měsících zdarma nabízí speciální iglů. Zájem o ně je ale minimální.

autor: kra
Spustit audio

Související