V případě chudokrevnosti hraje roli dědičnost, říká docent Jiří Minařík

25. srpen 2022

U chudokrevnosti jsou ale důležité taky životní styl a způsob stravování. „V současné době je asi třetina celosvětové populace ohrožena nutriční chudokrevností z nedostatku některých živin, například železa, vitaminu B12, kyseliny listové a podobně,“ uvádí lékař Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.

Mezi příznaky anémie patří dušnost, bledost, únava, slabost, někdy dokonce žloutenka nebo bolesti břicha. „Hůře se s ní žije proto, že ji způsobuje snížená hladina hemoglobinu, který je v těle zodpovědný za přenos kyslíku,“ vysvětluje docent Minařík.

Tělo má velmi dobré adaptační mechanismy, proto se dokáže dobře vyrovnat i s hlubokou chudokrevností v případě, že trvá dlouhou dobu. „Jsou nemocní, kteří přijdou s velmi nízkou hladinou hemoglobinu a nemají příznaky, které bychom očekávali, a naopak jsou lidé, kteří jsou dušní při hodnotách, které jsou ještě v normě,“ konstatuje olomoucký lékař, který zdůrazňuje, že anémie je souborem příznaků.

To a mnohem víc si poslechněte v dalším díle pořadu Apatyka.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.