V propasti, tanku i horkovzdušném balonu natáčela reportáže Alena Vykydalová, která v Českém rozhlase Olomouc pracuje 30 let 

O profesi redaktorky nikdy nesnila, přestože v dětství se svým bratrem Ivo Šmoldasem založila rádio Luna 1. „Tatínek nám koupil magnetofon Sonet Duo, takže jsme začali připravovat různé pořady,“ vzpomíná třeba na reklamu: Sovětské hodinky do každé rodinky. Všude se vejdou, jenomže nejdou.

Alena Vykydalová

Do Českého rozhlasu Olomouc se Alena Vykydalová původně hlásila na pozici produkční, od tehdejšího ředitele dostala ale jinou nabídku. Začínala jako redaktorka zpravodajství, na starosti měla problematiku armády, policie, hasičů, ale třeba taky sport. „Velkou výzvou pro mě byla reportáž ze šachového turnaje,“ usmívá se.

Dělala také zprávařku a moderátorku, vymýšlela a připravovala řadu kontaktních pořadů. „V začátcích jsme vysílali jenom hodinu, postupně se to nabalovalo, až z toho byl celý den,“ popisuje. Učili se za pochodu, od psacích strojů a magnetofonů přecházeli k počítačům a modernějším nahrávacím zařízením.

Jiřina Stoklasová a Alena Vykydalová

Poslechněte si pořad Návštěva u Jiřinky s Alenkou, který Alena Vykydalová natáčí společně s Jiřinou Stoklasovou.

Český rozhlas Olomouc si v letošním roce připomíná 75 let od založení a 30 let od obnovení samostatného vysílání. A právě s tím druhým je spjatá rozhlasová kariéra Aleny Vykydalové.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio