V šumperském muzeu opravili pravděpodobně největší orchestrion v Česku

18. listopad 2020

Pravděpodobně největší orchestrion v Česku se podařilo opravit Vlastivědnému muzeu v Šumperku. Hrací mechanismus z počátku 20. století byl desítky let rozbitý a muzeum ho muselo nechat kompletně rozložit a zase složit. Než se muzeum znovu otevře po koronavirové pauze, zájemci si můžou hrací skříň poslechnout online.

Rozměrný orchestrion ukrytý v šumperském vlastivědném muzeu nezněl minimálně od 70. let minulého století. Na jeho zprovoznění dohlížela etnografka Mária Kudelová. „V této části je mandolína a piáno. Má přidané části jako zvonkohru a bicí sekci. Každý orchestrion musí mít nějaký pohon. Je to takový stroj podobný hodinovému. Stroj z tohoto orchestrionu se pokládá za největší hnací mechanismus orchestrionu v České republice,“ popisuje etnografka.

Orchestrion ve Vlastivědném muzeu v Šumperku

A úctyhodné jsou i rozměry samotné skříně. Vysoká je více než dva a půl metru a široká skoro metr a půl. „Je to pěkně vyřezávaná a secesně zdobená skříň, dveře této skříně jsou zdobeny malbou na skle,“ přibližuje Kudelová.

Orchestrion podle Márii Kudelové pochází z Lipska. Na začátku minulého století si ho tam nechal vyrobit pražský prodejce Hynek Klepetář. Jak se ale velká hrací skříň dostala na Šumpersko a komu přesně patřila, není jasné. „Určitě byl v nějaké větší hospodě. O tom ještě budeme pátrat,“ dodává.

Spolu se zprovozněním orchestrionu připravili pracovníci vlastivědného muzea v Šumperku i speciální výstavu zaměřenou na hrací skříně a jim podobná zařízení.

Než se muzeum znovu otevře, můžou si návštěvníci výstavu i samotný orchestrion prohlédnout alespoň online na facebookové stránce muzea.

Spustit audio