V Zábřehu se nebývale rozvíjí zdravotní a sociální služby. Reagují tak na zvyšující se poptávku

27. březen 2018

Zábřeh zažívá největší rozvoj zdravotních a sociálních služeb za poslední léta. Ve městě přibyla lůžka pro poúrazovou léčbu, další místa v domech s pečovatelskou službou a chystá se otevření domova pro pacienty s Alzheimerovou nemocí.

Na chodbě nemocniční budovy jsem potkala seniora v županu, jak se opřený o chodítko snaží rozhýbat nemocnou nohu. Sestřička dohlíží na správnost cvičení. Podle sestry Pavly Jarmarové tvoří většinu zdejších pacientů lidé po úrazu. „Už nemůžou setrvat na akutních lůžkách a my jim právě nabízíme to doléčení. Nápor na ty lůžka tady je velký v tuto chvíli a bude i nadále,“ říká.

Třiadvacet lůžek tu zřídila Nemocnice Šumperk, jak potvrdila její mluvčí Hana Hanke. „Protože v současnosti nemáme v šumperské nemocnici volné prostory, napadlo nás využít pro tento účel bývalou zábřežskou porodnici, kterou se v loňském roce rozhodli tehdejší majitelé prodat,“ upřesnila mluvčí.

Investovat v Zábřehu se chystá také například Alzheimer centrum, které v létě otevře domov pro lidi s demencemi, nebo také Olomoucký kraj, který podle mluvčí Evy Knajblové chce budovat komunitní domy pro klienty se zdravotním hendikepem. „Není snadné získat pozemek pro výstavbu takových domů. Vybraná lokalita musí mít dobrou občanskou vybavenost. Musí tam být třeba obchod nebo pošta, aby klienti nebyli znovu odloučeni od světa,“ komentuje Knajblová.

Podle lidoveckého starosty Františka Johna bude mít větší nabídka těchto služeb i další dopady na region. „Pro Zábřežsko to samozřejmě bude znamenat větší zaměstnanost v oblasti sociální a zdravotní, což může znamenat i určitá rizika pro stávající poskytovatele služeb, nicméně region se s tím bude muset nějakým způsobem vyrovnat,“ uvedl zábřežský starosta.

Poptávka je podle některých investorů tak velká, že ani tento rychlý nárůst nemusí být na dlouhou dobu poslední. „Pacientů, kteří vyžadují dlouhodobou zdravotní péči, opravdu přibývá, a proto bychom chtěli do budoucna počet lůžek následné péče ještě navýšit,“ dodává Hana Hanke s tím, že jejich lůžka byla plná téměř hned po otevření.

autor: sol
Spustit audio