V září 2024 začne platit zákaz provozu neekologických kotlů. Jak získat dotaci nejen na nový kotel?

7. únor 2023

Od 1. září 2024 platí zákaz provozu starých neekologických kotlů. Získejte dotaci až 150 tisíc na okna, fasádu, nový kotel. Jak na to?

Dotační program Nová zelená úsporám Light podporuje rychlé renovace domů s cílem snížit náklady na vytápění i těm, kteří nedisponují dostatečnými finančními prostředky.

Úsporná opatření je možné realizovat i svépomocí a k žádosti není nutné dokládat žádná energetická hodnocení ani projektovou dokumentaci. Dotace je vyplácena zálohově a může pokrýt až 100 % vynaložených nákladů.

Petr Valdman

Největší zájem je o podporu výměny oken, program podporuje i zateplení fasády, střechy, stropů a podlah. Pro usnadnění cesty k získání dotace byla vytvořena poradenská síť zahrnující Místní akční skupiny, konzultační střediska EKIS, pracovníky úřadů práce i vybraných místních úřadů. Poradenství je pro žadatele zdarma.

Také na to upozornil v Dobré radě Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí, který zdůraznil datum 1. září 2024, kdy je definitivní zákaz používání starých neekologických kotlů.

Proč je důležité nečekat s výměnou kotle na poslední chvíli? Jaké změny v kotlíkových dotacích se chystají od jara, aby na ně dosáhli i senioři a nízkopříjmové domácnosti? Poslechněte si Dobrou radu s Petrem Valdmanem.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio