Vánoce s osobnostmi za mikrofonem

29. prosinec 2014

Vánoční program se připravuje každoročně v rozhlase s velkým předstihem. Vánoce na našich vlnách byly samozřejmě pestré, plné reportáží, procházek zasněženou krajinou, pohádek, vánočních písní a speciálních pořadů. Nechyběly v nich ani dokumenty, vzpomínky zajímavých osobností, krajanů.

„Vážení a milí posluchači Českého rozhlasu Olomouc,“ zaznělo na Štědrý den roku 2006 krátce po sedmnácté hodině z olomouckého rozhlasového studia, „den přeslavný jest k nám přišel. Jsem velmi rád, že právě já můžu s vámi prožít následující dvě hodiny dnešního, po všech stránkách výjimečného dne. Dne, kdy se - nejen ve vzpomínkách – vracíme do dětství.“ Ten hlas nepatřil nikomu jinému, než legendárnímu herci a recitátorovi Radovanu Lukavskému.

Touto úvodní promluvou začal projekt, který trval ještě dalších sedm let. Stál za ním, jako ostatně v historii ČRo Olomouc už vícekrát, režisér Michal Bureš. Zrodila se milá tradice, že v čase mezi sedmnáctou a devatenáctou hodinou, kdy rodiny většinou zasedají k štědrovečernímu stolu, provázela ve vysílání svými vzpomínkami, recitací veršů či úvahami některá celostátně významná osobnost s úzkým vztahem k našemu regionu.

V následujícím roce byl touto osobností brněnský herec, který strávil dětství i závěrečná léta života na Hané – Ladislav Lakomý. V našem rozhlasovém studiu natočil mnoho pořadů, ať už v hanáčtině, kterou bravurně ovládal, nebo v jeho podání stejně libozvučnou češtinou.

V roce 2008 provedl naše posluchače Štědrým večerem spisovatel, překladatel, rozhlasák, kterého jsme vám v našem seriálku nedávno představili: Antonín Přidal. I on vzpomínal na dětství, ale zamýšlel se i nad dalšími aspekty lidského života.

Velké cti se nejen Českému rozhlasu, ale i všem posluchačům dostalo v roce 2009, kdy se průvodcem Štědrým večerem stal slovenský herecký bard Ladislav Chudík. Během večera naplněného vzpomínkami a poezií vzdal hold i olomouckému publiku. Vysoce rovněž ocenil rekonstruovaný barokní Slavnostní sál Klášterního Hradiska se skvělou akustikou.

Herec Slovenského národného divadla pan Ladislav Chudík

V roce 2010 se stala poprvé průvodkyní Štědrým večerem ČRo Olomouc žena – Hana Maciuchová. Rodačka ze Šternberka, která strávila podstatnou část života v Olomouci, než odešla do angažmá v Praze. O vánocích v roce 2011 – jsme se setkali s olomouckým rodákem a dnes rovněž pražským hercem Igorem Barešem.

Galerii osobností, které usedly za štědrovečerním mikrofonem Českého rozhlasu Olomouc, završila roku 2012 herečka Valerie Zawadská, stejně jako Hana Maciuchová rodačka ze Šternberka, která žila před příchodem do Prahy na Šumpersku. Ta nám přiblížila Vánoce strávené v nelehkých podmínkách v dětství v horách.

Nejen tímto mimořádným projektem, ale i celkovou skladbou vysílání se olomoucké rozhlasové studio snažilo a snaží zpříjemnit svým posluchačům sváteční chvíle. Více se dozvíte z předposledního pořadu cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 21. prosince ve 14 hodin 30 minut. A nám už nezbývá nic jiného, než Vám popřát radostné Vánoce.

autoři: sul , Aleš Spurný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.