Vedení Loštic a Moravičan bojují proti plánované odpočívce u dálnice D35, bojí se o úrodnou půdu

25. červen 2021

Ředitelství silnic a dálnic odpočívku plánuje postavit na poli za obcí Moravičany a počítá i s vybudováním dálničních sjezdů. Samosprávy argumentují tím, že by stavbou krajina přišla o další hektary úrodné půdy, obavy mají taky o podzemní zdroje vody.

„Samozřejmě kraj, pokud by obce měly zájem, se rád do jednání zapojí, a rád bude hledat taková řešení, aby to bylo výhodné pro všechny strany, především pro obce,“ shrnuje náměstek hejtmana Jan Šafařík z KDU-ČSL a zdůrazňuje, že Loštice a Moravičany mají plnou podporu Olomouckého kraje. 

Navrhovaná odpočívka v poli u Moravičan by se neměla objevit ani v nejnovější aktualizaci Zásad územního rozvoje, kterou krajský úřad právě teď zpracovává. Nově by ale měl dokument zmiňovat odpočívky v rámci dálničních koridorů v obecné rovině. Vedení Loštic nesouhlasí ani s tímto.

Podle Jana Šafaříka zmínka o odpočívkách v textové části Zásad územního rozvoje boj obcí proti odpočívce nezkomplikuje. Náměstek hejtmana zároveň doufá v to, že se povede Ředitelství silnic dálnic přesvědčit, aby zohlednilo námitky Loštic a Moravičan a odpočívku postavilo v blízkosti už existujících dálničních sjezdů. Silničáři ale zatím další možné alternativy nezmiňují.

Spustit audio

Související