Vedení Velké Bystřice chystá poslední etapu oprav zámku. Týkat se bude zchátralého západního křídla areálu

15. květen 2023 10:41

Zámku ve Velké Bystřici na Olomoucku hrozila v 60. letech minulého století demolice. Místo toho, díky zásahu památkářů, začala v následující dekádě jeho postupná rekonstrukce. Aktuálně vedení města plánuje poslední část oprav. Konkrétně západního křídla, které nyní vypadá jako ruina. Po renovaci a dostavbě by v něm měl být kulturní sál, knihovna a hanácké muzeum.

„Když kolem toho chodíme, tak máme dojem takového strašidelného prostoru. Říkáme tomu s dětmi hladomorna,“ popisuje část zámku v centru Velké Bystřice Zuzana Vodičková, která je učitelkou v mateřské škole sousedící se zámkem.

Čtěte také

Západní křídlo zámku v současnosti jen vzdáleně připomíná svou bývalou slávu. Vedení města si nechalo vypracovat projekt rozsáhlé rekonstrukce. „Pan architekt má talent pro to, aby stavbu zapojil do komplexu. Zvolil kamenné parkány a k tomu plechové obložení a navázání na stávající objekt. Je to taková malá architektura, ale velmi pěkná,“ uvádí bystřický starosta Marek Pazdera z ODS.

Investice až za 30 milionů korun

Na moderní přestavbu zchátralé části zámku už má město stavební povolení. Investice se může vyšplhat až na třicet milionů korun, samospráva se na ni pokusí získat dotaci.

Do staronové části zámku by se měla mimo jiné přesunout knihovna, která je teď v provizorních prostorách bývalé spořitelny.

Co dalšího by se do zámku mělo přesunout? Poslechněte si kompletní reportáž ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio