Veřejná prostranství v Olomouci už počtvrté oživí akce Sculpture line. Město díky ní ozdobí tři další obří sochy

24. květen 2021

Pro umístění nových sochařských děl aktuálně dostali úředníci magistrátu povolení od památkářů. Stát by měly v historickém centru a v olomouckých parcích. Akce Sculpture line, v rámci které se nové sochy do Olomouce dostanou, si klade za cíl oživit veřejná místa uměním. 

„Ve Smetanových sadech v parku zůstává alespoň pro tento rok velmi oblíbená chobotnice, která v jezírku má svůj domov už druhým nebo třetím rokem,” říká organizátor akce Radim Schubert z olomouckého magistrátu. Současně zůstává i takzvaný nenažranec před galerií Telegraph, tedy obří červený jazyk, který upozorňuje na nenasytného tichého zabijáka – cukr. 

Od poloviny června se v Olomouci objeví další tři sochy. „Snažíme se oživit historické centrum, a především olomoucké parky. Jsme domluvení, že ty sochy budeme instalovat především tam, do Bezručových sadů a řešíme ještě Smetanovy sady,” vysvětluje Schubert. A jaká sochařská díla si Olomouc vybrala? „Záchranné čluny od Johannese Pfeiffera, jsou to čtyři světelné fosforeskující objekty, které bychom rádi umístili na hradby právě v Bezručových sadech. Dále jednáme o umístění sochy Dynamicon od Stefana Milkova. Máme zatím dvě lokality, jednu před Galerií města Olomouce, řešíme ještě prostor před Přírodovědeckou fakultou. Třetí socha, o které jednáme, je od výtvarníka Jerga Plitskata, to je spíš architektura než socha. O té uvažujeme ve Smetanových sadech,” slibuje Schubert. 

Socha Dynamicon od Stefana Milkova

Radim Schubert jedná ještě o jedné speciální třímetrové kovové soše Homo animal od regionálního autora Michala Ptáčka. „Je to figurální skulptura složená z koster člověka, ptáka, koně. Je to velmi silná socha, uvažujeme i o tom, že by mohla být instalovaná u vstupního vchodu do zoologické zahrady,” říká. 

Sochy ve veřejném prostoru pravidelně vzbuzují mezi lidmi řadu emocí na sociálních sítích. Radim Schubert je za ty negativní i pozitivní vděčný. „Socha, která vzbudila jenom kladné reakce je Chobotnice ve Smetanových sadech,” vzpomíná. 

Galerií pod širým nebem s názvem Sculpture line si můžou Olomoučané projít už po čtvrté. Tentokrát její zahájení posunula koronavirová epidemie i hackerský útok na počítače magistrátu. Letos začne zhruba v polovině června. Pořadatelé poprvé jednají o tom, že by sochy mohly v Olomouci i přezimovat až do jara.

autor: bam
Spustit audio