Veronika Huťková: Zastavit, nadechnout a...

Povídka. Snové podobenství o světě, kde každý hledá svou cestu.

Jsou věci či situace, které se stanou, ale pro něž nenaleznete rozumná vysvětlení. Právě od takového momentu se odrazila autorka další povídky Veronika Huťková.

Kousek před Prahou, při zastávce autobusu nechá potkat tři své hrdiny. Mladou dívku Markétu, která prchá od své matky a touží se svobodně nadechnout. Elegána Emila, muže středního věku, vyhozeného manžela na ústupu před rozlícenou manželkou. A starší dámu Annu, která se nechává unášet autobusem „NĚKAM, odkud by později odcestovala NIKAM, a následně pokračovala do NĚKDY“.

Že vám to všechno připadá trochu praštěné? Ale no tak, snad, milí posluchači, nechcete tvrdit, že se střetáváte jen se samými racionálně vysvětlitelnými okolnostmi? Pokud ano, tak v naší povídce Zastavit, nadechnout se a… se budou odkrývat Tajemství stržené masky, jak zní název povídkového souboru, z něhož jsme pro vás vybírali.

Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška
Účinkují Dita Vojnarová, Marek Zahradníček a Miluše Hradská
Zvuk, záznam a střih Mirka Sychrová
Hudební spolupráce Antonín Schindler
Režie Michal Bureš

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.