Většina budov soudů v Olomouckém kraji zůstala kvůli stávce za zvýšení platů uzavřená

29. květen 2024 11:14

Většina budov soudů v Olomouckém kraji zůstala ve středu kvůli stávce soudních úředníků uzavřena. V místnostech se jedná pouze ojediněle, odvolány byly desítky nařízených jednání.

Zavřeny jsou podatelny a infocentra, které jindy obsluhují stávkující zaměstnanci, soudy v tento den přijímají pouze elektronická podání. Stávka podle zástupců soudů paradoxně zatíží stávkující zaměstnance, kteří budou muset svou práci dohnat. Do stávky za vyšší platy se jich v kraji zapojily stovky, vedení soudů je v jejich požadavcích podporuje.

Na zamčené mříže narazí dnes lidé u vstupu do budovy Okresního soudu v Olomouci. Stávka se zde podle předsedkyně soudu Veroniky Ornerové protnula s omezením provozu v budově kvůli rekonstrukci fasády a střechy. Neodkladné úkony na úseku civilním sporném i nesporném, jako je domácí násilí a rychlá předběžná opatření, i na úseku trestním jako je vazební služba, jsou nadále řešeny pohotovostními službami. Podání na soud musí být tento den činěna jinak než osobně,“ řekla ČTK Ornerová. Seznam odročovaných jednání z dneška je vyvěšen i na dveřích soudu.

Z celkového počtu administrativních pracovníků se do stávky zapojí 81,25 procenta.
Stanislav Cik, mluvčí Vrchního soudu v Olomouci

Uzavřena zůstala dnes pro veřejnost i budova Vrchního soudu v Olomouci. Z celkového počtu administrativních pracovníků se do stávky zapojí 81,25 procenta. Z tohoto důvodu byla odročena všechna jednání na trestním, civilním a insolvenčním úseku, jež byla nařízena na dnešek,“ řekl ČTK mluvčí soudu Stanislav Cik. Vrchní soudu stávkovou iniciativu administrativních pracovníků podporuje, plyne z Cikových slov.

Kvůli stávce zaměstnanců justice se uzavřela i budova Okresního soudu v Přerově s výjimkou jednání, která nebyla soudcem odvolána. Ke stávce se podle předsedy soudu Jiřího Barboříka připojilo 56 zaměstnanců, tři se nepřipojili. Bylo odvoláno devět z 25 nařízených jednání, zbytek provedou soudci sami bez zapisovatelek v převážně bagatelních věcech, kde účast účastníků řízení není nutná. Byla odvolána pouze dvě trestní jednání,“ řekl ČTK předseda soudu.

Pobočka olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě je otevřena

Otevřena je budova olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, do podatelny se ale lidé nedostanou. Podle mluvčího soudu Igora Krajdla se do stávky zapojila většina soudních úředníků, celkem 85 zaměstnanců. Téměř všechna nařízená jednání pro tento den byla zrušena.

Dveře zůstaly otevřené i na šumperském soudu, lidé se však dostanou pouze k justiční stráži, která jim sdělí potřebné informace. Odročeno bylo podle mluvčího soudu Reného Brauna všech 27 jednání, ke stávce se připojili téměř všichni zaměstnanci. Středa je pro soud jedním z hlavních jednacích dnů a navíc eskortním dnem, kdy k soudu přiváží vězeňská služba odsouzeně z mírovské věznice nebo lidi z vazby.

S odročováním jednání mají podle Brauna nejvíce práce zapisovatelky, které stávkují. Dohnat budou muset i dnešní den, neboť podání na soud budou přicházet i v době stávky. Stávka je tedy i pro samotné zaměstnance soudu velké množství práce navíc, budou muset dohánět svou obvyklou práci a je zřejmé, že se nejedná o lehkovážnou demonstraci nespokojenosti, ale z pohledu zaměstnanců o vyústění neřešených problémů, na které bylo dlouhodobě upozorňováno,“ dodal Braun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio