Většina koupališť v Olomouckém kraji ukončila letošní letní sezonu. Provozovatelé ji hodnotí jako mi

2. září 2021

Mizerná. Tak hodnotí mnozí provozovatelé koupališť v Olomouckém kraji letní sezonu. Na návštěvnosti se podle nich negativně podepsal nižší počet slunečných dnů v srpnu, ale taky proticovidová opatření. Drtivá většina areálů je už proto mimo provoz.

Karel Hudeček, vedoucí plaveckého areálu v Přerově, na vlastní kůži zkouší teplotu vody ve venkovním bazénu. „Devatenáct stupňů je pro ty otužilejší, už to samozřejmě neláká k návštěvě,” říká Hudeček. V bazénu je úplně sám. Během dopoledne sem nepřišel jediný člověk. A není se prý co divit. „Slunce nesvítí, takže solární ohřev to neohřeje a lidi to nenaláká,” vysvětluje. Koupaliště proto tady chtějí předčasně uzavřít. V nedalekých Penčicích to už udělali. Není na co čekat. "Oproti rokům, kdy nebylo žádné omezení, je to zhruba třiceti až čtyřicetiprocentní pokles návštěvnosti,” srovnává Karel Hudeček.

Ve ztrátě ale letos není jen venkovní koupaliště ale celý plavecký areál. „Bylo v plánu, že bychom měli mít v příjmech devět milionů, teď máme konec osmého měsíce a jsme na celkových příjmech zhruba milion a půl,” přiznává jednatel společnosti Sportoviště Přerov Jaroslav Hýzl. 

Ještě výraznější propad návštěvnosti letního koupaliště letos zaznamenali v nedalekých Hranicích. „K nám přišlo během této letní sezóny asi sedm tisíc osob. Samozřejmě to dost ovlivňuje celá covidová situace a omezení, která jsme návštěvníkům poctivě ukládali. Další věc je, že dle statistik počasí ve srovnání s minulými roky byl tento rok vůbec nejdeštivější asi za posledních patnáct let,” potvrzuje vedoucí areálu Tomáš Plesník. 

V červených číslech z hlediska tržeb se letos ocitla drtivá většina koupališť. V Lipníku nad Bečvou už proto zavřeli. Stejně tak v Uničově, Olomouci a Šternberku.

autor: kra
Spustit audio